VeliLaurinsalo

SOTE-uudistus nykymuodossaan poistaa pientuottajat terapiamarkkinoilta

 

Eikö sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko tiedä, mitä hänen selkänsä takanaan touhutaan. Tämä lausahdus tulee mieleen, kun lukee ministerin lausuntoja.

Paula Risikko on sanonut 5.2.2017 US:n mukaan mm: ”Valinnanvapaus turvaa lähipalveluja.” ja toinen lause: ”Henkilökohtaisen budjetin käyttöönotto sekä maksu- ja palveluseteli edistävät lisäksi myös pienten tuottajien asemaa. Palveluiden käyttäjä voi itse valita tuottajansa, jolloin erikokoiset tuottajat ovat samalla viivalla. Pienten yritysten näkökulmasta raskaita kilpailutuksia ei tarvita”, Paula Risikko jatkoi.

Kauniita ajatuksia ja kaikin puolin kannatettavia, mutta kun salassa ja suurien terapiayritysten hyvin lobaamana monen terapia-alan SOTE-säännöiksi sorvataan mallia, missä mm. palvelutuottajalta vaaditaan vastaanottoajoiksi esim. klo 8 – 18 (siis 10-tuntinen työpäivä!), ja että vastaanottohuoneistossa on oltava sekä erillinen sisäänkäynti ja erillinen ulosmenoväylä jne. Nämä toiminnan minimivaatimukset ovat sellaisia, että yksikään pientuottaja ei pysty sitä täyttämään. Näin jäljelle jäisivät vain suuret yritykset kymmeninen työntekijöineen, ja terapia-alalla hyvin tyypilliset pientuottajat puhallettaisiin kauniisti ulos markkinoilta.

Risikon mainostamat valinnanvapaus ja pientuottajien aseman vahvistuminen ovat silloin pelkkää korupuhetta, ja käytännössä kävisikin tasan päinvastoin. Järjestelmä olisi siis voimakkaasti kilpailua rajoittava, ei sitä lisäävä, mikä on ollut jatkuvasti SOTE-uudistuksen suurimpia tavoitteita ja lupauksia, ja millä sitä on ”myyty” kansalle.

On erittäin tärkeää nousta barrikadeille nyt, eli vielä, kun sääntöjä sorvataan. Onhan jo monesti todettu, että kun laki ja asetukset laitetaan voimaan, on niiden muuttaminen lähes mahdotonta. Pientuottajien asemasta ei silloin enää kukaan välitä. Kunhan saadaan uusi järjestelmä jollakin tavalla ensin toimimaan. Käy niin kuin väliaikaiselle autoverolle, joka asetettiin väliaikaiseksi 1958, ja joka lupauksen mukaan poistetaan heti kun valtion talous antaa siihen mahdollisuuden.

Terapeuttien mahdollisuus tehdä itsenäisesti terapiatyötään on mahdollistettava myös tulevan SOTE-uudistuksen jälkeen ja kilpailua rajoittavat säännökset on poistettava välittömästi tekeillä olevista ”käsikirjoista”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Eikö edes Kepu tiedä mitä SOTE vetäjänä koko aika ollut Rehula tekee?

Sitä samaa kuin Risikokin.
Siksihän Gusenina syötiin pois estämästä ja heittämästä kapuloita edm.rattaisiin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Pirkko Mattilasta uusi sosiaali- ja terveysministeri -
16.8.2016
eduskunta
Edeltäjät Mäntylä Ps-15
-14-15 Räty kok.
-11-14 Risikko kok.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Tietysti tämä on hyvin suunniteltu, todelliset vaikutukset jää taustalle ja lehtiin saadaan mainospropagandaa noista helpoista täkyistä.

Uudistus on tekijöidensä näköinen, tietysti isot ajavat omaa etuaan. Sehän on yrityksen tehtävä, eivät ne nyt muuten siellä ole.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Miten varmistetaan, että nämä suuret palvelujen tarjoajat maksavat veronsa Suomeen. Esim. Mehiläisen pääomistajat ovat ulkomaalaisia sijoitusyhtiöitä jne.jne.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ei mitenkään .Eikä auta sekään että lääkärit jotka on siirtynyt noiden palvelukseen esim.Attendo neuvoo itse miten veroja voi kiertää. Esim. tulemalla osakkaaksi ,voi veroja kiertää tuon kautta.

Tällä on varmistettu ainakin että julkisenpuolen palvelut ei tule pelaamaan joten "valinnanvapaus" takaa yksityisille asiakkaat.

Myös verotulojen uusjako ahdistaa kunnissa.
- Sote-uudistus vie kunnilta sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisen ja niiden tuottamiseen tarkoitetut verotulot.
Kunnallisveroprosentteja alennetaan 12,3 prosenttiyksiköllä vuonna 2019. Se tarkoittaa rahassa,
-että kunnilta siirtyy maakunnille (lue: valtio) reilut 11 miljardia euroa.

-Kuntien pitää hoitaa jäljellejäävät tehtävänsä (muun muassa koulutus, liikuntapalvelut, panostukset työllisyyden hoitoon) rahoilla,
- jotka jäävät jäljelle.
- Jos kunnan veroprosentti on ollut esimerkiksi 19,
sille jää näihin tehtäviin 6,7 prosenttiyksikköä.

IL laskelmat.

Juuso Hämäläinen

Mistähän terapiatyöstä on kyse, kun pitää olla vastaanotolla eri kulkuväylät sisään ja ulos. Onko kyse siitä, ettei mielensäpahoittaja käydessään terapiassa pahoita mieltään, kun hänen nähdään käyvän terapiassa.

Lisään, että kymmenen tunnin työpäivä on aivan normaali monelle Suomessa ja erityisesti muualla maailmalla. Ei sen perään mitään huutomerkkejä tarvita. Siksi oikeasti töitä tekevät nauroivat kippurassa kiky-uudistukselle.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Oliko ne "oikeasti" 10t tekevät ehkä PK yrttäjiä jotka teki itselleen rahaa?

Se on vähän eri asia kuin tehdä palkkaa vastaan yritykselle työtä.

Toimituksen poiminnat